7. joulukuuta 2017

J O U L U K A L E N T E R I / LUUKKU 6 JA 7

Kuinka ovelaa onkaan yhdistää kahden päivän luukku yhdeksi postaukseksi. Hehee! 

Eilinen Itsenäisyyspäivä olikin erilaisempi kuin kuvittelin. Oli paljon ihania hetkiä sekä hiukan järkytyksen sekaisena yllätyksenä tulleet Itsenäisyyspäivä-juhlat, joihin tottakai ilmestyin farkuissa. Noh, kunnialla ja herkistellen selvittiin läpi. Illalla Linnanjuhlien vastaanotto seurattiin tarkkaavaisesti telkkarista, sohvalla glögiä hörppien.
Kuusi on myös koristeltuna olohuoneessa ja se on muuten valtavan ihana. 
IMG_1214
IMG_1215
Halusin kuitenkin näin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi tulla fiilistelemään Suomea ja suomalaisuutta. 

Sillä aina en ole ollut niin sanotusti "ylpeä suomalainen". Olen niitä ihmisiä, jotka valittavat Suomen ilmastosta melkein joka toinen päivä. Olen niitä ihmisiä, joita jurppii tuppisuisuus ja stereotyyppinen kalsarikännisekoilun imago. Olen mieltänyt itseni aina "ihan minkä tahansa muun maan kansalaiseksi". 

Kunnes nyt. 

Olen havahtunut siihen, miten upea maa Suomi on. Miten ainutlaatuisia ihmisiä meillä täällä asuu. Miten en oikeasti haluaisi olla minkään muun maan kansalainen (paitsi niinä hetkinä, kun loska tulvii ulko-ovesta eteiseen ja pimeys on vallitseva tila 24/7). 


Miksi Suomi on silti niin ihana? 
IMG_1220
IMG_1223
Meillä on puhdas, vihreä luonto, jota olen oppinut arvostamaan vasta viime vuosina. Meillä on tuhannet järvet, kuusimetsiä ja kauniita paikkoja joka kulman takana. Asun itse pääkaupunkiseudulla, ja mun ei tarvitse kävellä kuin kilometri suuntaan tai toiseen ja pääsen keskelle metsää ja luontoa. Meillä on neljä toisistaan poikkeavaa vuodenaikaa. Saamme kokea syksyn punaisena ja oranssina hehkuvat metsät sekä kevään vienosti vihertävät hiirenkorvat. Paukkupakkasilla nenänpää kipristelee kylmästä ja kesäisin saattaa olla viikonlopun kestävä helle! 
Meillä on keskikesän yötön yö ja keskitalven valoton kaksi kuukautta. 

Meillä on ilmainen koulutus, terveudenhuolto sekä tukijärjestelmä. Meillä pyritään tasa-arvoon ja tehdään kovasti töitä sen eteen. Naiset ovat saaneet maailman ensimmäisten joukossa äänioikeuden ja meillä on ollut myös naispresidentti! 
Meillä on ehkäiseviä toimijoita ja kaikille mahdollistetaan hyvän elämän perusta. Se ei ole itsestäänselvyys. Hanasta tulee myös puhdasta juomavettä! 
Suomessa me saadaan olla aika vapaasti sellaisia kuin haluamme. Mielipiteen vuoksi ei laiteta telkien taakse tai teloitukseen (paitsi, noh totaalikieltäytyjät...). 

Meidän maassamme on paljon työtä edelleen tehtävänä, niinkuin monella muullakin. Mutta aktiivisesti yritetään tehdä tästä maasta sellainen, jossa kaikilla olisi hyvä olla. 
IMG_1226
Kaikki suomalaisetkaan eivät ole tuppisuita! Jotkut osaavat hymyillä vastaantulijoille kadulla. 
Me olemme rehellistä kansaa, joka vastaa kysymykseen "mitä sulle kuuluu" niin suoraan kuin vain voidaan. Mitä sitä nyt kaunistelemaan. 
Olemme taitavia mielemmepahoittajia, josta saamme hyvää huumoria revittyä. 
Olemme myös sisukkaita jonottajia. Ilmaiset ämpärit saavat meidät hulluiksi (mitä en oikein kyllä vieläkään ymmärrä). 

Olen pitänyt Suomen kieltä aika rumana aina. Mutta kun suomalainen sanoo "minä rakastan sinua", se myös tarkoittaa sitä. Suomi on vähän siansaksaa muistuttava terävä kieli, mutta se on myös hieno, monimuotoinen ja alati kehittyvä. Ilmaisen itseäni parhaimmin juuri suomeksi, pienellä sarkasmilla höystettymä. 
Meillä on sellaisia hienoja sanoja, kuten insubordinaatio (tottelemattomuus esimiestä kohtaan), öylätti (ehtoollisleipä), ultimaatumi (valtion toiselle valtiolle asettama vaatimus) sekä brummata (hymistä, hyräillä, laulaa umpihuulin). 
IMG_1258
Suomi on kaunis maa ja sitä ei aina muista. Suomalaisetkin ovat ihan hauskoja, vaikkei sitäkään aina muista. Mutta olen niin ylpeä, kun voin sanoa asuvani tällä pienessä pohjolassa.
Olen sotaorvon lapsenlapsi, joka saa minut tuntemaan kiitollisuutta itsenäisyydemme puolesta taistelleille veteraaneille. Kiitos teidän, meillä on tämä sisukas maa täynnä mahdollisuuksia ja toiveita. Minä voin suomalaisena naisena saavutta mitä tahansa. Kaikille kuuluisi sama oikeus. 

Paljon onnea 100-vuotias Suomi, kippis seuraavalla vuosisadalle! 

Mitä Suomi ja suomalaisuus merkitsee teille? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti