18. joulukuuta 2017

J O U L U K A L E N T E R I / LUUKKU 18

Lahjat. 

Nuo joulun yksi odotetuimmista elämyksistä. Ne saavat ihmiset repimään hiuksiaan kauppakeskuksien käytävillä stressaatuneina. Että mitä sitä nyt taas oikein hankkisi? 
Ja sitten on toki niitä ihmisiä, jotka muistavat jokaisen pienenkin "kunpa saisin tuon"- lauseen ja onnistuvat itkettämään valinnoillaan joka ikinen kerta (kyllä, oma toinen puoliskoni tekee juuri tätä). 

Mä rakastan lahjojen antoa yli kaiken. Se ilo, jonka näet vastaanottajan kasvoilla on aina mieltä lämmittävä. Lahjojen antamisen merkitystä on kuitenkin tullut  mietittyä paljonkin tässä kuluneen kuukauden aikana. 
Kenelle kaikille pitää hankkia lahjoja? Pitääkö niitä hankkia ylipäätään? Ja miksei ihmisiä voisi ilahduttaa lahjoilla ympäri vuoden, ei pelkästään juhlapäivinä? 

Totuus on se, että lahjoja ei pitäisi hankkia vain lahjojen hankkimisen velvollisuudesta. Jonkinlainen merkitys lahjan takana, tekee siitä niin paljon arvokkaamman. Ajatus on tärkein pitää niin paikkansa ja onkin ollut hauska huomata, että myös mediassa on noteerattu aineettomien lahjojen mahtavuus. Kukaan ei halua nurkkiinsa turhaa krääsää. 

Mutta koska lahjojen antaminen on ihanaa ja suurella osalla lahjojen jako on oikeasti iso osa joulua, niin mitä nyt sitten keksiä näin Matti Myöhäisenä, kun itse jouluaattoon on enää kuusi yötä?? 
IMG_1381
Tee se itse
Itse tehty lahja on paras. Ja ihan oikeasti tarkoitan sitä. Se näyttää sen, että lahjan antaja on nähnyt vaivaa sen tekemiseen. 
Jos olet taitava neuloja, tee mätsäävät ulkovarusteet. Kukaan ei myöskään koskaan kieltäydy villasukkaparista. Varsinkin, jos tiedät saajan suosikkivärit. 

Kosmetiikkahörhölle voi valmistaa itse luonnonkosmetiikkaa. Ainekset löytyvät omista kaapeista ja vanhat lasipurkit sopivat hyvin pakkauksiksi. Netti on pullollaan kasvonaamio- sekä vartalokuorintaohjeita. 

Työkavereille voi valmistaa joulukarkkeja takahuoneeseen vaikka näillä ohjeilla. Brownie-jar taas ilahduttaa superleipojaa. Runokirjat, taide ja valokuva-albumit ovat kauniita eleitä. 
IMG_1375
Lahjakorit
Korit voivat sisältää pieniä tai isoja juttuja ja sellaisen voi kerätä sisarukselle tai vaikkapa sille mukavalle naapurille. Plussaa on jos saajan tuntee niin hyvin, että tietää mikä on suosikki tee, lempi kynsilakka tai kengän koko. Korin voi hyvin täyttää myös DIY-meiningillä, toki sellainen voi viedä vähän enemmän aikaa. 
Korin voi rakentaa myös jonkin teeman ympärille. Jouluherkku-koriin voi heittää mukaan riisipuuro-riisiä, kanelia, suklaata ja valmiiksi leivottuja sekä koristeltuja pipareita. 

Aineettomat lahjat
Ja näitä ideoitahan riittää. Kuka sanoo, että lahjan täytyy aina olla jotain konkreettista. Esimerkiksi annajotainmuuta.fi tarjoaa kasan hyviä idiksiä. Miten olisi brunssin tarjoaminen, siivousapua tai hotelliyöpyminen? Ruuhkavuosia elelevä lapsiperhe voi ilahtua lastenhoitoavusta ja yksin asuva mummo elokuvaillasta ja yhteisen illallisen valmistamisesta. 
IMG_1384
Onko lahjakortti tylsä? 
No tästähän voi olla montaa mieltä. Lahjakortti on helppo valinta varsinkin silloin, kun ei ole ihan varma mistä lahjan saaja innostuu. Lahjakorteista tulee mieleen ne nuoruuden Stockan ja Sokoksen lahjakortit, mitä aina sai kuoressa. Mutta lahjakortin voi hommata muuallekin kuin vain siihen suosikkiliikkeeseen. 
Viime vuonna saatiin Z:n kanssa lahjakortti yhteen meidän suosikkiravintolaan, joka mahdollisti kolmen ruokalajin illallisen vuosipäivänämme. Ihan superloistava idea, varsinkin kun ulkona tulee syötyä loppujen lopuksi niin harvoin. 
Edullisempi vaihtoehto on esimerkiksi lahjakortti hemmotteluhoitoon. Kukapa ei rakastaisi hierojalla, kosmetologilla tai kampaajalla käyntiä! 
Myös elämyslahjakortti on hauska idea perheen hurjapäälle. Näitä löytyy ainakin monista kauppakeskuksista. 

Lahjojen hankkiminen ei pitäisi olla stressinaihe vaan ihana hetki. Aikuisten kesken voi myös ihan hyvin sopia, ettei lahjoja jaeta tänä vuonna vaan nautitaan vain hyvästä ruuasta ja seurasta. Kaikilla on aina niin paljon kaikkea, että lahjattomuus ei ole yhtään huono idea. 
Itse kuitenkin tänä vuonna aion ojennella paketteja, joskin vähemmässä määrin kuin viime vuonna. 

Mitkä on teidän viimehetken lahjavinkit? Millainen lahjapolitiikka teillä on jouluna? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti