19. joulukuuta 2017

J O U L U K A L E N T E R I / LUUKKU 19

Joulustressi, it is real. 
Koti pitää siivota jokaista kaapin-nurkkaa myöten. Lahjat aiheuttavat myös aina päänvaivaa. Kenellä mitäkin? Jouluruuatkin täytyy käydä hankkimassa. Laatikot olisi hyvä tehdä mummon ohjeella alusta loppuun, kalaakin täytyy jonottaa. Pöytähopeat täytyy puhdistaa. 
Kenen luona vietetään vai vietetäänkö ollenkaan. Oikeasti haluttaisiin olla ihan vain kotona saunanraikkaina. Mutta sitten on kaikki kumminkaimojen serkutkin keiden luona vierailla. Hiukset tippuu päästä, mopin varsi napsahtaa poikki kiukun hetkellä ja joulusta tulee kuitenkin ihan ikävä. 

Tai sitten voit hellittää, päästää irti ja nauttia jouluntaiasta. 
Mutta miten? 
IMG_1400
- Tee juuri nyt päätös siitä, että joulusta tulee juuri sun/teidän näköinen. Oman joulun saa jokainen määritellä, eikä oikeasti kukaan sukulainen ole viemässä tätä päätäntävaltaa sinulta. Haluatko viettää perhejoulun? Tee se. Tai ehkä haluatkin uinua hotellilakanoissa ja sukeltaa jonkun muun järkkäämään joulupöytään? Ehkäpä vielä kerkeää buukata huoneen. Jos joulun kitkuttaa jonkun muun pillin mukaan, auttamattakin aatosta ja joulupäivästä tulee hampaiden yhteen pureskelua ja leuan kiristymistä. (Toki tällaiset päätökset on hyvä tehdä vähän aikaisemmin kuin viisi päivää ennen aattoa). 

- Jos joulu vietetään isolla porukalla juuri sinun huushollissasi, hoitakaa homma kotiin nyyttäriteemalla. Jokainen osallistuu jotenkin. Yksi tuo rosollin, toinen jälkiruuat, kolmas hoitaa tiskit. Simple as that. Yksin ei tarvitse olla monisuorittamassa hihat ylhäällä. Reippaasti vain suuta auki ja puuhia jakamaan. 
IMG_1402
- Älä missään nimessä lähde jouluostoksille ilman ostoslistaa ja kuulokkeita. Ostoskeskuksien häly ja ihmismäärä stressaavat helposti. Jouluruuat latoo ostoskärryihin huomattavasti kevyemmin, kun laitat sen suosikki joulubiisilistan pyörimään. 

- Muista nukkua, vaikka olisi tuhat ja sata asiaa tehtävänä mielessä. Virkeänä jaksaa keskittyä eikä asioiden hoitamisesta tule zombina paikasta toiseen suhaamista. 

- Itse haluan, että koti on siisti joulupyhinä (edes silloin), jotta voi maksimoida hetkestä nauttimisen. Aloita joulusiivous NYT ja tee se osissa. Aloitin itse tänään makkarista. Kun kämpän jakaa paloihin, ei siivoamisessa ensinnäkään mene niin kauan ja ainakin omille aivoille tämä tuntuu paljon mukavammalta. Ei tarvitse sitten enää aaton aattona murehtia pölypalloja. 
IMG_1409
Stressaaminen on vihuliainen fiilis ja se helposti humahtaa päälle aina tällaisina hetkinä. Naistenlehdistäkin saa lukea artikkeleita siitä, miten joulu ei ole enää niin huoletonta aikaa kuin lapsuudessa. Miten niin? Kuka on iskostanut meille selkärankaan sen, että aikuisena täytyy jokaista hetkeä stressata ja vatvoa? Miksi joulusta on tullut niin monelle sellainen pakkopullan vääntö? 

Toki, itselläni ei ole lapsia eikä hiton suurta sukua. Ehkä ne voivat olla stressaavia tekijöitä. Järjellä ajateltuna, ihan siellä omassa päässä ne odotukset ja stressimonsterit ovat. Luovu niistä ja elämä helpottuu huomattavasti! Ota joulukonvehti ja vietä juuri sellainen joulu, kun omissa haavekuvissa näkyy. Tai ole viettämättä, se ei ole keneltäkään pois. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti