14. joulukuuta 2017

J O U L U K A L E N T E R I / LUUKKU 14

Maailman surkein joulukalenterinpitäjä tässä hei. En edes jaksa selittää, miksi olen viettänyt somehiljaisuutta. En aio valittaa tai tuoda negatiivisuutta tänne nyt, kun yritän päästä siitä itse eroon! 

Mutta voimmeko pitää hiljaisen hetken sille faktalle, että jouluun on kymmenen päivää!
KYMMENEN! 

Mihin tämä joulukuu on vierähtänyt? No, ainakin joulutorttuja on leivottu enemmän kuin ahkerasti. Kortit saatiin postitettua viimeisenä mahdollisena päivänä. Lahjojen suunnittelu on myös aloitettu parilla tilauksella. Töissä on saanut pakata kymmeniä paketteja kieli solmussa. 

Mutta minkälaiset jouluperinteet meillä on? 
IMG_1282
Kuten olen kertonut, Itsenäisyyspäivänä me kannamme kuusen sisälle. Tänä vuonna ihan oikean sellaisen, itse metsästä haetun. Siinä vasta oli tunnelmaa. Tuossa se seisoo muutamilla koristeilla kuorrutettuna. Tänä vuonna en halunnut laittaa joulukoristelua överiksi, vaan ylimääräiset koristeet lähtivät niitä enemmän tarvitseville. 
Sen mitä aion vielä tehdä ennen itse H-hetkeä, on mahdollisesti piparkakkutalon leipominen! Se houkuttaisi ihan hirveästi. Niitä tehtiin aina joskus muksuna, mutta aikusiällä en oikein piparimeiningistä ole nauttinut. Ehkä olisi aika herätellä sisäistä arkkitehtiäni. 
IMG_1281
Jouluaatto on ollut omassa perheessä aika traditionaalinen aina. Riisipuuroa, jouluohjelmia aamulla, joululaulujen raikumista keittiössä jouluruokien laiton aikana. Lahjojen jakamista, suklaata ja yhdessä oloa oman perheen kesken. 

Vanhat jouluperinteet ovat saaneet rinnalleen uusia. Z:n suku järjestää aattoaamuna joulupuurohetken, joka on mielestäni ihanaa! Aamulla katson jokaikinen vuosi Lumiukko-piirretyn. Walking in the air:n pauhatessa juoksee joulufiilis pitkin selkärankaa ja mahdollisesti pari kyyneltä myös poskelle. Aamupäivät menevät rauhassa kotona hengaillessa. Viime vuonna taisin hätäisesti suorittaa vielä paketointihommia, tänä vuonna aion olla hiukan enempi ajoissa sen kanssa. Eipähän iske stressi. 

Tänä vuonna keskitymme olemaan Z:n perheen kanssa, mutta piipahdamme toki omankin perheeni luona iltasella. Helppoa on, kun kaikki asumme samassa kunnassa! Ei ole pitkä matka kenenkään luokse ja päivän saa jakaa kaikkien rakkaiden kanssa. 
Se, jos mikä on tärkeintä minulle. 
Jouluruokaa syödään ratkeamispisteeseen saakka. Ja juurikin niitä perinteisiä suomalaisia ruokia. Toki oman perheeni pöydästä on aina löytynyt myös kiinalaisia herkkuja, kuten pekingin ankkaa ja kevätkääryleitä. 
Kinkku ja lanttulaatikko ovat meikäläisen omia suosikkeja. Bravuurini on kuitenkin rosolli, jonka valmistin ensi kerran parisen vuotta sitten. Kukaan ei ainakaan silloin siihen tukehtunut. 

IMG_1279
Joulupäivä hujahtaa yleensä pyjamassa vetelehtien ja joululeffoja katsellen (unohtamatta suklaansyöntiä). Perheen luona voi käydä nautiskelemassa jouluruokatähteitä ja vetelehtiä vähän lisää. 
Meillä päin nuoret lähtevät yleensä myös juhlimaan joulupäivän iltana, sillä vanhat tutut tulevat omien perheidensä luokse joulunviettoon ja kukapa ei nauttisi jälleennäkemisistä! 

Katsotaan, tuoko tämä joulu tullessaan jotain uutta.
Millaisia jouluperinteitä teillä on? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti