23. lokakuuta 2017

MAANANTAIMASENNUKSEN SELÄTTÄMINEN

Puhelimen herätys särähtää soimaan ja samalla sekunnilla tekee mieli paiskata se seinää päin. Silmäluomet ovat raskaat ja peitto tekisi mieli vetää korviin. Valitettavasti, koska useimmiten maanantaina kutsuvat velvollisuudet ja työt, sitä ei voi jäädä laiskottelemaan vällyjen väliin. Raahaudut vessaan, jääkaapille, suihkuun ja koko päivä on oikeastaan tuhoon tuomittu vain siksi, että maanantai. Viikonloppu siintää taas kaukana viiden päivän päässä. 

Maanantai on monelle sellainen mörkö, syystä tai toisesta. Jos teet normaalin ihmisen tavallista työpäivää, ovat viikonloput usein vapaat ja pyhitetty sille kaikelle, mitä et viikolla kerkeä tekemään. Arki on täynnä töitä, vastuuta ja kaikkea mikä saattaa kuulostaa äkkiseltään supertylsältä ja maanantai valitettavasti on tämän kaiken ruumiillistuma. 

MUTTA. Niinkin moneen asiaan vaikuttaa oma asenne ja niin vaikuttaa myös tähän päivään, jota usein kiroaa päässään. Maanantain voi muuttaa maistuvammaksi pienillä asioilla ja yksi niistä on juurikin tuo yllä mainittu asenne. 

Itse olen aina ollut varsinainen maananatiheitteri, vaikka vuorotyöläisenä se ei ole koskaan tarkoittanut automaattisesti esimerkiksi töitä. Jotenkin yhteiskunta on vain maalannut juuri tämän päivän seinille piruja. Ajattelin siksikin tulla jakamaan teille omia vinkkejä maanantaimasennuksen selättämiseen. Jos joku muu päivä, kuten vaikka torstai on sinulle se kynnyksistä korkein, niin korvaa sana maanantai sitten sillä. 
IMG_0789
Kofeiiniakaan ei kannata unohtaa, tuplaespresso pistääkin muuten ajatukset liikkumaan!
First of all, tee päivästäsi mahdollisimman helppo! Viikonlopuissa mua viehättää se, että aamulla ei ole mihinkään kiire. Kahvin voi hörppiä omiin ajatuksiin uponneena ja aamupalan voi nauttia vaikka suosikkisarjan ääressä. 
Arki ei ole yhtä kuin kiire. Olisiko sinulla mahdollista herätä vaikka tunti aikaisemmin? Tai edes puoli tuntia? Sillä voitat itsellesi jo lisää minä-aikaa. Tuntuuko viideltä herääminen kuitenkin liian ylivoimaiselta? Silloin toki kannattaa antaa armoa ja nukkua sen verran kuin voit. 

Tee sunnuntaina valmiiksi kaikki, mitä vain pystyt. Miltä kuulostaisi valmis tuorepuuro, jonka voi vain hotkia naamaan? Tai päivän ruoka valmiiksi tehtynä, jota voit napata lounaaksi töihin mukaan?
Itsellä helpottaa esimerkiksi keittiön perusteellinen siivous sunnuntaina. Ei tarvitse heti ensimmäisenä tuijottaa maanantai-aamuna tiskejä tai kahvitahroja. Piristää kummasti... 
IMG_0762
Viikonlopun rytmi saattaa olla yleisesti hiukan myöhempi kuin arkena, joten maanantain vaikein koettelemus on yleensä se vanha tuttu väsymys. Koiran kanssa on tullut huomattua, että lyhytkin aamulenkki piristää paremmin kuin kuppi kahvia. Jos olet herännyt sen puolisen tuntia aikaisemmin, voit hyvin käyttää ylimääräisen ajan vaikka 15 minuutin happihyppelyyn. Kannattaa ainakin kokeilla! 
Toinen mahdollisesti toimiva ase väsymystä (ja pimeyttä) vastaan on kirkasvalolamppu! Sen loisteessa kun paistattelee aamupalan ajan, voi omia aivojaan huijata olevansa pirteämpi. 
IMG_0801
Maanantain tehosmoothie
omena / kaksi kiiviä / kaksi desiä puolukoita / inkivääriä /vettä

Aamuihin kannattaa satsata muutenkin kuin vain maanantaisin. Syö tukeva aamupala, jolla jaksat seuraavaan ruokaan! 

Itse ainakin jätän hyvällä omatunnolla maanantailta pois pakolliset siivoamiset ja pyykkäämiset. Ne voi tehdä tiistainakin (tai silloin kun on vapaata). Tänään keskityin kivaan työpäivään, joka oli itse asiassa ohi todella nopsaa! Oli tarkoitus hoitaa ruokaostokset tänään. Mutta tiedättekö mitä, en todellakaan jaksanut lähteä kauppaan ruuhka-aikaan. Menen sinnekin vasta huomenna aamulla! Keskityin nyt duunipäivän jälkeen ensin juttelemaan kunnolla miehen kanssa keittiön pöydän ääressä. Joogasin hiukan, otin kuuman suihkun ja tein tuossa ohimennen pienen kasvohen tehopuhdistuksenkin. Tadaa, ei stressiä, ei kiirettä. Se on se kaiken avain! (Okei, meillä ei ole lapsia, joten ruuhka-vuosia viettävällä saattaa olla erilaiset tarpeet kuin meillä, mutta kaikkea yllämainittua voi soveltaa omaan arkeensa). 

Eli toisin sanoen, kaiken mitä pitäisi tehdä maanantaina, voi siirtää muille päiville. Viikon aloituksen ei tarvitse olla paikasta toiseen juoksemista. Anna itsellesi armoa ja muista ne kaikki ihanat pienet asiat, joista saat voimaa. Kirjoita vaikka maanantaisin ylös, mitä haluaisit kuluvalla viikolla puuhailla. 

Ja hei, jos tämä päivä on kaikesta yrityksesä huolimatta kamala, niin mitä sitten! Onpahan kuusi hyvää päivää jäljellä! 
Ihanaa viikon alkua!

2 kommenttia:

  1. Niin hauska postaus! :) Maanantai ei oo ollenkaan niin paha jos siitä tekee mukavamman! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee kiitos! Pätee varmasti kaikkiin päiviin, mutta maanantai on yleisesti ottaen se vaikein :D

      Poista