12. heinäkuuta 2018

ARJEN PIENIÄ EKOTEKOJA

Yhdessä tenttikirjassani oli Minna Kivipellon ja Paula Saikkosen kirjoittama artikkeli "Sosiaalityö ekologisiin rajoihin mahtuvassa hyvinvointivaltiossa?", josta yksi lause jäi elävänä mieleen (kyllä, tenttikirjasta jäi tasan yksi lause mieleen). Suomalaisten ekologinen jalanjälki henkeä kohden laskettuna on yksi maailman suurimmista!

Kyllä, luit oikein. Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät samalla tavalla kuin me täällä tuhansien järvien ja metsien keskellä, ylittäisi maapallo kantokykynsä moninkertaisesti. Jos ne loputtomat Netflix-dokumentit eivät olleet vielä järkyttäneet, niin tämä se vasta avasi silmäni. 
Ekologisuuskysymys on ollut viime aikoina varsin pinnalla kiitos lisääntyneen vegaaniuden, somen tukeman kulutuskäyttäytymisen sekä bloggaajien lentopäästöjen kriittisen tarkastelun. Ihmiset ovat tietoisia aiheuttamistaan ongelmista ja politiikka pyrkii (ainakin toivottavasti) aktiiviseen vaikuttamiseen koskien ilmastonmuutosta. Kukaan ei ole varmaankaan tähän mennessä välttynyt myöskään kuvilta Balin idyllisiltä hiekkarannoilta, joissa kilpikonnat tukehtuvat muovipusseihin. 

Olen herännyt omaan kulutuskäyttäytymiseeni sekä luonnon vaalimiseen vasta aika hiljattain ja olen edelleen oppimassa luontoa säästävästä tavasta elää. Halusin tulla jakamaan omat, toimivat pikkuvinkit aavistuksen parempaan arkeen. Pienilläkin teoilla on merkitystä ja niistä on porttiteorian kautta helpompi edetä suurempiin päätöksiin. 

IMG_3629
Vaihda muovinen hammasharja kierrätettävään versioon
Olenkin Humble Brush:sta joskus ennenkin maininnut täällä ja tämä maatuva hammasharja toimii edelleen. Ekologinen hammasharja on hyvä ensimmäinen askel muovin vähentämisessä. Seuraavaksi haluaisin satsata konepestäviin vanulappuihin sekä palasaippuaan. 

Jätä muovipussit kauppaan 
Hedelmissä ja vihanneksissa on kuori, niitä ei tarvitse laittaa muovipussiin shoppailujen ajaksi. Kun tilanne vaatii, valitsen biopussin, jonka voi sitten käyttää ruuantähteiden kiikuttamiseen biojätteeseen. Harmitusta aiheuttaa valmiiksi muoviin pakatut vihannekset, niitä saisi olla enemmän irtomyynnissä ilman kääreitä.
Itse pyrin myös käymään kaupassa repun ja kangaskassin kanssa, mikä on vähentänyt muovipussien määrää kotona. Satsaa vaikka lempparibrändisi kangaskassiin, jota on kiva kanniskella ympäriinsä. 
IMG_3630
Osta käytettynä ja kierrätä
Second hand on ollut jo nuorena oman vaatekaapin kulmakivi ja vahvasti se sellaisena pysyy edelleen. Kun aikaisemmin keväällä kaipasin koulureppua, löysin tori.fi:stä melkein käyttämättömän Kånkenin suhteellisen edullisesti! Tori.fi on lähestulkoon raamattuni. Pyrin metsästämään sieltä kaikkea aina huonekaluista ja sisustuselementeistä täsmätarpeisiin. Tällä hetkellä etsinnän alla on ruokaryhmä pihalle. Tässä maailmassa on jo niin paljon tavaraa, ettei kaikkea tarvitse ostaa uutena ja tavara, joka on kestänyt jollakulla toisella käyttöä, kestää varmasti itsellänikin. 
Poikkeuksena kuitenkin alusvaatteet, ne ostan uutena. 

Mitä kierrättämiseen tulee, rakastan meidän taloyhtiön roskiskatosta, josta löytyy yhdestä paikasta metalli, lasi, pahvi, muovi sekä biojäte mikä tekee elämästä helpompaa. Jos teillä on asia tehty yhtä helpoksi, käytä tilaisuus hyväksi ja ala lajitella metallipurkit ja muovipakkaukset omiin säiliöihinsä. Pelkästään muovin kierrättäminen auttaa havannoimaan sen määrää ja sitä kautta myös vähentämään sen haalimista. 
IMG_3637
Oma termari mukaan
Koulun aloitettua laiton merkille, että kulutin järjettömät määrät kahvia ja take away-mukeja. Asia korjaantui kätevällä minitermarilla, johon voi aamulla keittää kahvikupillisen, tulee samalla säästettyä se kahvikupin 90 senttiä päivässä. Mentaliteettini onkin, että jos ei ole aikaa istua alas juomaan kahvia, et tarvitse pahvimukia mukaanotettavaksi :D. 

Ja sitten sen ruokavalio
Olen sekasyöjä ja tuntuu, että joudun häpeämään sen myöntämistä. Olen tietoinen siitä, miten paljon kasvisruokavalio auttaisi tätä maailmaa, mutta vielä en ole lihansyöntiä saanut lopetettua. Sen sijaan olen lisännyt kasvisruokaa ja vegaanisia versioita omaan jääkaappiin. Juustoa en ole koskaan syönyt ja maitoakaan en juo nykyisin enää kuin satunnaisina kaakaolasillisina. Tehotuotettua lihaa olen yrittänyt saada korvattua hiukan eettisimmillä valinnoilla, kuten isältä saamalla riistalihalla. Edelleen kuitenkin ulkona syödessä tulee valittua punaista lihaa sisältävä ruoka-annos, sillä rehellisesti tykkään tosi paljon lihasta. Mutta tätä työstetään ja pelkästään asioiden tiedostaminen auttaa tekemään parempia päätöksiä. 

Mitkä arjen ekoteot olet kokenut hyväksi ja jotka haluaisit jakaa muillekin?

4 kommenttia:

  1. Itselläni tuo second hand -homma, vaikka kasvaville lapsille se on hankalaa, juurikin siksi, että liikkuvan lapsen vaatteet ei oikein kierrä, koska ne on jo melkein ensimmäisellä lapsella rikki :'D Itselleni ostan mieluiten käytettyä. Toinen on se, että pyrin pesemään pyykkini ekologisemmilla vaihtoehdoilla, kuten pyykkietikalla ja pesupähkinöillä. Henk. koht. ärsyttää kun mies ei tätä asiaa kunnioita ja kun pesee, käyttää sitä ostamaansa huuhteluainetta, ja kämppä haisee sen jälkeen ihan kaamealle. Ehkä vielä joku päivä opetan sen tähän. Kauppareissuillakin tulee paljon käytettyä kestokasseja ja tehdään kauppareissu kerran viikkoon 25km päähän täältä metsän keskeltä, joten siinäkin tulee tehtyä ekologisemmin, kuin ajaisi joka päivä lähikauppaan hakemaan jotain 7km päähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito paljon kommentistasi! Tuo ekologisempi pyykkäys on asia, johon täytyisi perehtyä enemmän! Näin sitä aina huomaa, että on niin paljon juurikin ihan niitä pieniä asioita, mihin voi vaikuttaa. Ihan niinkuin teillä tuo kauppareissun hoitaminen. Itse liputan kyllä sen puolesta, että hankkii kerralla vaikka juuri viikon ainekset, se on paljon kätevämpää kuin jatkuva kaupassa ravaaminen. Ehkä halvempaakin, kun pitää vähän enemmän suunnitella.

      Poista
  2. Olipa hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Miten juuri ne arjen pienet valinnat ovat merkityksellisiä. Itse tunsin jälleen piston sydämessäni tuossa take away-kahvien kohdalla - niitä kun tulee ostettua hävettävän usein. Mutta aion kyllä korjata tuon seikan pikimmiten kuntoon :) ps. tosi kiva blogi sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ihanasta kommentista! Juurikin pienistä asioista tulee suuria kokonaisuuksia. Kerralla ei pidä haukata liian suurta palaa. Ja ymmärrän täysin takeaway-kahvien piston näin kahvin ystävänä, onhan se helppo vain napata kouraan ja hörppiä vaikka matkalla töihin. Tässä auttaa, jos työpaikalta löytyy kahvinkeitin, josta keitellä koko pannullinen (jos ei löydy, niin aloitetta esimiehelle vetämään...). :D

      Poista